sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Katri Tapola: Toiveretki

Toiveretki
Katri Tapola
Kuvittanut Sanna Pelliccioni
2016
Myllylahti

Arvostelukappale kustantajalta


Katri Tapola, oi Katri Tapola! Ihastuin Tapolaan kirjailijana jo vuosia sitten luettuani hänen romaaninsa Kalpeat tytöt uudelleen ja uudelleen. Siinä on kirja joka teki nyt vuosien jälkeenkin yhtä suuren vaikutuksen ja uudelleen lukemisen myötä tutustuin myös hänen lastenkirjoihinsa. Tänä syksynä ilmestynyt Toiveretki kiinnosti myös ilman muuta ja olen lähestulkoon varma että kirja ihastuttaa yhtä lailla myös lähipiirini lapsilukijoita.

En ole vielä lukenut Katri Tapolan Pientä prinsessasatua ja Pientä prinssisatua joista tuttu Kaisa-prinsessa pääsee Toiveretkessä metsäretkelle. Kaisan kanssa retkelle lähtevät prinssiystävät Pauli ja Salama, oikealle toiveiden metsäretkelle. Kerätään metsän aarteita, kanttarelleja ja puolukoita mutta mukaan mahtuu myös matoja ja ötököitä. Kolmikko näkee tähdenlennon ja pääsee esittämään toiveensa - ja pohtimaan mahtavatko toiveet toteutua.

Toiveretkessä on jotain Katri Tapolan tyylistä johon minä aikoinaan Kalpeissa tytöissä ihastuin. Toki kirja on aivan erilainen, olihan Kalpeat tytöt aikuisille suunnattu - mutta jotain samaa tyylissä silti on. Kenties se on suvaitsevainen ja ymmärtäväinen ote jolla Tapola kirjoittaa, sillä Toiveretkessä on mukana myös monikulttuurisuus. Kun Kaisa tuntee hirvenjäljet ja Pauli ahvenen, on Salamalle kameli tutumpi. Ehkäpä lapsilukijoillekin tänä päivänä suvaitsevaisuus on sen verran normaali asia etteivät he ihmettele sen kummemmin asiaa, vaan pitävät sitä normaalina? Minä ainakin toivon niin.

Katri Tapolan kerrontaan sopii myös Sanna Pelliccionin kuvitus. Pelliccionin kuvitus on jollain tapaa lempeää ja mukavaa ja hahmot ovat selkeästi kuvattuja. Pidin myös siitä, että vaikka kyse on prinsessasta ja prinsseistä, he ovat aivan tavalliset tyttö ja pojat, eikä kuvissa ole glitteriä ja kimallusta. Tapolan kerronta ja Pelliccionin kuvitus siis opettavat kenties lapsille sitäkin, että prinsessat ja prinssit ovat pohjimmiltaan tavallisia ihmisiä.

Olen iloinen että saan antaa tämän kirjan jossain vaiheessa ihanalle kummitytölleni lahjaksi, yhdessä Pienen prinsessasadun kanssa. Toiveretki on kirja johon tulen itseksenikin myöhemmin palaamaan ja olen varma että kirjasta löytyy toisella lukukeralla toisenlaisia ajatuksia. Saati sitten kun sitä lukee lapsen kanssa joka esittää kirjasta kysymyksiä!

En ole varsinainen asiantuntija mitä tulee lastenkirjallisuuteen joten en osaa sanoa mille ikäryhmälle Toiveretki olisi erityisesti suunnatu. Uskon kuitenkin että kirja sopii monenikäisille lukijoille, myös hieman vanhemmille - ja kyllähän tästä lapsenmielinen aikuinenkin nautti hirmuisen paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!