maanantai 26. syyskuuta 2016

Teppo Räisänen: Pikkuisen parempi ihminen

Pikkuisen parempi ihminen
Teppo Räisänen
399 s. 
2016
Myllylahti

Arvostelukappale kustantajalta


Yksi kirjallisuuden hienoimpia puolia on se että kirjan kanssa pystyy matkustamaan sellaisiin maailmoihni joihin ei kenties muuten tutustuisi. Sellaisen mahdollisuuden tarjosi Teppo Räisäsen esikoisromaani jonka kanssa tutustuin monen muun asian lisäksi yrittäjyyden maailmaan.

Pikkuisen parempi ihminen kertoo nelikymppisestä mainosmyyjästä Matiaksesta. Hän vihaa työtään mutta pelkää työttömyyttä ja joutuukin pian tilaisuuden eteen jossa on pakko tehdä jotain uutta. Matiaksella onkin uusi ajatus: hän haluaa rakennuttaa Suomeen ensimmäisen maanalaisen hotellin. Unelman tiellä on raha ja hän joutuukin panttaamaan asuntonsa, pyytämään parhaalta ystävältään lainaksi miljoonan ja muuttamaan luonnettaan intihimoisemmaksi.

Pikkuisen paremman ihmisen parhaita puolia on ehdottomasti huumori. Käsikirjoittaja-ohjaaja Teppo Räisäsen huumori ei ehkä ole kaikkien mieleen eikä jokainen välttämättä tirsku minun laillani kirjaa lukiessaan - mutta minuun Räisäsen huumori todella kolahti. Räisäsen huumori on hieman kyynistä ja herkullisen mustaa, juuri sellaista joka minuun kolahtaa. Hän laskee leikkiä yrittäjyydestä sekä perhe-elämästä, jotka ovat minulle molemmat kaukaisia asioita mutta jotka kolahtivat silti. Mitenkähän Räisäsen kirja viihdyttäisi yrittäjää tai perheenäitiä/isää?

Ei huumori ainoa hyvä puoli kirjassa ole. Räisäsen tyyli voitti minut puolelleen sillä huumorin lisäksi mukana ovat herkulliset huomiot niin yrittäjyydestä kuin perhe-elämästäkin. Ne toivat nuo molemmat asiat lähemmäs minua joille kumpikaan maailma ei ole alkuunkaan tuttua. Vaikka Räisäsen luoma kuva yritysmaailmasta ei ole varmasti ainut ja oikea on siinä varmasti vankka totuuspohja: rahaa on yritystä perustaessa aina löydyttävä. Suosittelenkin ehdottomasti Pikkuisen parempaa ihmistä luettavaksi sellaiselle joka on pohtimassa yrityksen perustamista!

Olen iloinen että olen oppinut lukijana sellaiseksi joka poimii luettavaksi kirjoja myös sellaisista aiheista jotka ovat itselle vieraampia. Vaikka aihe tuntuu kaukaisemmalta niin kirjasta voi silti nauttia, sen näytti taas Pikkuisen parempi ihminen. Räisäsen huumori ja terävä tyyli todella toimii ja toivonkin että hänestä kuullaan lisää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!