maanantai 31. lokakuuta 2016

Kertakaikkiaan mahtavat Helsingin kirjamessut

Maanantai. VR toi minut eilen Helsingistä kirjamessumatkalta takaisin kotiin, Joensuuhun (uskollisesti myöhässä, mutta se ei haitannut) ja eilisilta meni vielä jossain toisessa ulottuvuudessa, kirjamessu-ulottuvuudessa. Nyt olen jo ehkä hieman laskeutunut maanpinnalle, ainakin otan tuntumaa siihen. Silti hymyilen typerän onnellisesti kun mietin mennyttä viikonloppua ja sen tapahtumia.


Oli tarkoin harkittu liike ostaa Elisa kirjasta ennen matkalle lähtöä uusi Bridget Jones. Tiesin kantavani messuilta kotiin useamman kirjan joten pidin turhana ottaa matkalukemiseksi mitään painavaa. Tietenkin mukana oli pari kirjaa signeerauksia varten, joista yhteen unohdin tietenkin pyytää omistuskirjoituksen... Junamatka Helsinkiin meni Bridgetin seurassa kuin siivillä, vaikka odotinkin palavasti milloin saapuisimme Pasilaan. Yövyimme messuseuralaiseni, eli äitini, kanssa Messukeskuksen Holiday Innissä, jonka olimme kokeneet viime vuonna niin mahtavaksi jutuksi, että siitä kannatti vähän maksaakin. Ei pitkiä matkoja kävelyä tai julkisilla matkustamista rankan messupäivän jälkeen, vaan hotelli ihan vieressä. Ihana hotelli!

Vaikka kirjamessuja oli odottanut edellisten messujen päättymisestä saakka, on kuitenkin Messukeskukseen astuminen ihana shokki. Kirjoja, kirjaihmisiä, hirveästi ystäviä, ihania kustantamoissa työskenteleviä tuttuja tyyppejä, kirjailijoita - taivas!

Tänäkin vuonna olin messuilla bloggarina, eli kaulassani keikkui bloggaripassi. Tämä on kertakaikkiaan mahtava juttu, sillä pinkin passin nähtyään tiesi että tuossapa saattaa olla joku tuttu - vaikka ei kasvoja tunnistaisikaan. Tapasinkin valtavan määrän uusia ihmisiä, sellaisia jotka saattoivat olla blogeista ja somesta hyvinkin tuttuja mutta joita ei ollut koskaan nähnyt livenä. Se oli ihanaa! Mahtavia tyyppejä, unohtamatta tietenkään heitä jotka olivat entuudestaan tuttuja ja joita saattoi heti nähtyään mennä onnellisena halaamaan. Bloggaan parhaassa seurassa, sen vain sanon!

Tein kirjamessujen aikana muutaman kirjailijahaastattelun joita tein jo viime vuonna Suomi lukee -sivun Kirjailijakuvia osioon. Tänä vuonna julkaisen tosin haastattelut myös täällä, Lukutoukan kulttuuriblogissa. Haastattelin kirjailijoita joiden kirjoista olen viime aikoina erityisen paljon pitänyt ja kirjoitan varmasti haastattelut puhtaalla rakkaudella - ja tietysti toivon niiden löytävän mahdollisimman paljon lukijoita. Siksi haluan tuoda haastattelut myös tänne, Lukutoukkaan. Eli, lähitulevaisuudessa saatte lukea Asta Ikosesta, Antti Tuomaisesta, Markus Ahosesta, Outi Pakkasesta sekä Laura Gustafssonista.

Yksi iso osa kirjamessuista on tietenkin pyöriä kustantamojen osastoilla, ihailla ja ostella kirjoja. Nykyään siihen on tullut yksi mukava lisä sillä monen kustantamon väki on tullut blogatessa tutuksi ja on mukavaa jutella sähköposteista tuttujen ihmisten kanssa kirjoja hypistellessä. Messuhallia kierrellessä (kyllä, tuntuu jaloissa) löysin myös ilokseni monta uutta kustantamoa, joiden kirjat ovat jääneet syystä taikka toisesta vähemmälle huomiolle.

Bonnier järjesti meille bloggareille tänäkin vuonna bloggariaamiaisen jonka aiheena olivat - totta kai kirjat. Meitä bloggareita oli paikalla hurja määrä ja se yllätti paitsi meidät, myös järjestäjät. Tuolit eivät meinanneet riittää, mutta toivottavasti kaikki lopulta pääsivät istumaan. Saimme kahvia ja pientä aamupalaa (okei, vatsani oli täynnä Holiday Innin mahtavasta aamupalasta, joten tyydyin kahviin ja tietenkin jälkkäreihin) jonka jälkeen keskityimme kirjailijoihin. Paikalla olivat Tuula-Liina Varis, Claes Andersson, Hannu Mäkelä, Anja Snellman sekä Riitta Jalonen. Hienot, hienot kirjailijat joita oli kiinnostavaa kuunnella - vaikka Jalosen Kirkkaus olikin ainoa kirja jonka olin lukenut. Innostuin erityisesti Tuula-Liina Variksen Huvilasta (jota luen parhaillaan) sekä Claes Anderssonin Hiljaiseloa Meilahdessa -teoksesta joka odottaa lukupinossa. Valitettavasti jouduin lähtemään aamiaiselta etuajassa, sillä olimme sopineet tapaamisen Antti Tuomaisen kanssa...Boknäs oli tänäkin vuonna järjestänyt meille bloggareille tilaa omalta pisteeltään. Siellä sijaitsi bloggareiden päivystyspiste jonka löytäminen tosin oli minulle hirvittävän vaikeaa perjantaina kun yritin hahmottaa jollain lailla messuhallia ja harhailin siellä täällä. Mutta sitten kun viimein löysin Boknäsin pisteen, oli siellä tuttuja naamoja, ihania tyyppejä ja hyvä tunnelma! Olin itse päivystämässä lauantaina, jolloin pisteelle kasaantuihin suuri määrä mahtavia tyyppejä, joista jokaisen kanssa en edes ehtinyt kunnolla jutella -vaikka olisin halunnut. Olin ilmoittanut somessa olevani tuolloin päivystämässä joten useampikin mahtava tyyppi tuli minua moikkaamaan ja halaamaan.

Oli ihana päästä pitkästä aikaa halaamaan ihanaa Laura Paloheimoa! Laura on paitsi mahtava kirjailija, myös kaikessa positiivisuudessaan ja energisyydessään ihana tyyppi - näkeehän sen jo hänen lauantain asustakin. Puppiduun ilmestymisestä ei kovin kauaa ole ja minä odotan jo palavasti uutta...

Lastenkirjailija Maria Kuutti, Anna ja Elvis -sarjan luoja, tuli myös moikkaamaan minua ja muita bloggareita. Vaikka tuntuu että Maria on jo todella tuttu, facebookin ansiosta lähinnä, emme ole kuitenkaan koskaan livenä tavanneet. Olipa mukava päästä juttelemaan kasvotusten!

Kirjojen lisäksi ostelin kangaskasseja. Tuntui että useammassa pisteessä myytiin ihania, hienoilla teksteillä tai kuvilla varustettuja kasseja jotka oli pakko ostaa. Ja mikäpä olisi hienompaa kuin kangaskassi Irvingin kirjan nimellä tai vaihtoehtoisesti kassi, jossa lukee "Lukeminen pelasti minut urheilulta"? Tuon kassin löysin Planeetta antikvariaattien pisteeltä ja ostin tietenkin heti. Monta muutakin tosin tarttui mukaan, eli ei tarvitse miettiä missä kirjojani kuljettelen...

VR siis toi minut Joensuuhun, uskollisesti myöhässä. Onneksi junassa käsissä oli hyvä kirja, jo hotellissa edellisenä iltana aloittamani Rake Tähtisen Kuoleman pisarat. Tämä on ensimmäinen Tähtiseni ja olen vakuuttunut. Sarjan alkupäähän pitää ehdottomasti palata! Mutta Kuoleman pisaroistakin myöhemmin lisää...

Mitä, hankinko minä messuilta kirjoja? En kai! Okei, hullaannuin vähän, mutta kai se on luvallista. Kun koko messukeskus on täynnä kirjallista tunnelmaa ja mahtavia ihmisiä, niin kyllä siinä vähän hulluksi tulee, silleen hyvällä tavalla. Olin sitä paitsi varautunut! Matkalaukkuni oli pyörillä vedettävä ja siinä oli runsaasti tilaa kirjaostoksille. Ja silti sain käyttää noita hienoja kangaskasseja kun kaikki kirjani eivät mahtuneet matkalaukkuun...

Messujen jälkeinen tunnelma on hieman väsynyt mutta aivan hirvittävän onnellinen. Takana ehdottomasti parhaat kirjamessut ikinä, tutustuin uusiin, hienoihin ihmisiin ja tapasin vanhoja tuttuja joita oli ihanaa päästä taas halaamaan. Sain kokea viikonlopun, jonkalaista ei aivan heti tule. Kiitos, kiitos, kiitos kaikille asianosaisille, olette parhaita.

Vielä muutama erikoismaininta. Äitini, matkaseuralaiseni. Kiitos, kiitos, kiitos, että lähdet aina kanssani tällaisille reissuille, joista nautimme. En parempaa matkaseuralaista ihan heti keksisi! <3 Kiitos, ihana Rakkaudesta kirjoihin -blogin Annika, jonka kanssa ihastelimme messutunnelmaa lauantaina. Olet paras! Vielä erityiskiitos uudelle kahvila/baarille Messukeskuksessa, Olohuoneelle sekä sen loistavalle henkilökunnalle. Heilläkin kävi varmasti viikonlopun aikana hurjasti asiakkaita ja silti he aina muistivat mitä minä tilasin ja jaksoivat olla ystävällisiä. Tällaisesta lukutoukka ilahtuu!

P.S. Onhan se mainittava. Kirjamessuviikonloppu alkoi hurjalla tavalla kun Cision julkaisi vuosittaiseen tapaansa kirjallisuusblogien Top 10 -listan. Lukutoukan kulttuuriblogi on sijalla 7.! Olen sanoinkuvaamattoman onnellinen ja ennen kaikkea kiitollinen siitä teille, lukijani! Ilman teitä tämä ei olisi mahdollista. Kiitos että olette, kiitos että luette, kiitos että kommentoitte. <3

Tässä vielä hieno lista, lämpimät onnittelut teille kaikille sijoittuneille:

1        Lumiomena 
2        Kirsin kirjanurkka
3        P.S. Rakastan kirjoja
4        Leena Lumi
5        Ullan luetut kirjat
6        Bokbabbel
7       Lukutoukan kulttuuriblogi
8        Amman lukuhetki
9        Oksan hyllyltä
10      R eader, why did I marry him?

13 kommenttia:

 1. Mukava postaus mukavasta tapahtumasta. Upeat messut olivat ja ilo oli olla siellä sinun kanssasi. - Ensi vuonna jälleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! <3 Kyllä, messut olivat mahtavat ja sinäkin olit todella hyvää seuraa. Ensi vuotta jo odottaen <3

   Poista
 2. No pöh, ehdin kirjoittelemaan jo pidemmälti, mutta kommentti katosi bittiavaruuteen.

  Mutta tosiaan, melkein voi aistia Messukeskuksen kirjahuuman sinun kirjoituksestasi! Onkin ollut huippua lukea kanssabloggaajien kirjoituksia messuista: melkein tuntuu, että messut jatkuvat yhä! Oli ihan huippua tavata, Krista, mutta samaa harmittelen, ettei pidemmälti ehtinyt jutella. Toisaalta on hyvä tietää, että ens kerralla voi huoletta alkaa höpisemään :)

  t. Suvi
  Pauline von Dahl -blogista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suvi, oli ihana tavata livenä ja edes vähän jutella! <3 Messupostauksia on tosiaan ihanaa lukea, jokaisella on ollut omanlaisensa kirjamessut ja saa elää messuja vähän uudelleen. Ja kyllä, viimeistään ens vuonna taas nähdään ja silloin varataan enemmän aikaa jutteluun. <3

   Poista
 3. Oli kyllä ihanat messut, oikein poikkeukselliset ihanat!
  Vähän on tänäänkin pää ollut pilvissä ja arkeen laskeutuminen takunnut, mutta kyllä se tästä. Onneksi on Kirjakantti muutaman viikon päästä! 😊
  Oli kiva nähdä, vaikka ei kovin pitkästi ehdittykään juttelemaan, tuttuja tuntui tosiaan olevan niin paljon liikenteessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amma, totta, poikkeuksellisen ihanat kirjamessut! <3 Hitsi, mun pitää oikein tulla perusteellisesti tutkimaan Kirjakantin tämänvuotista antia ja miettiä josko tänä vuonna tulisinkin paikalle <3 Tuttuja oli kirjamessuilla tosiaan liikkeellä niin paljon ettei kaikkien kanssa valitettavasti ehtinyt kunnolla jutella. Sinua on kuitenkin aina ihana nähdä, edes ohimennen!

   Poista
 4. Ihana kirjoitus messuista :) Oli mukava tavata! Ja onneksi olkoon sijoittumisesta listalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katriina, kiitos! Oli tosiaan mukava tavata, vaikken heti tajunnutkaan kuka olet :D Ja kiitos onnitteluista <3

   Poista
 5. Mahtava ja innostunut kirjoitus kirjamessuista<3 Oli todella kiva tavata livenä ja vaihtaa muutama sana. Toivottavasti taas ensi vuonna tapaamme yhtä ihanissa merkeissä.
  Ja onnea hienosta sijoituksesta kirjallisuusblogien joukossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mannilainen, kiitokset! <3 Oli todella kiva tavata livenä ja vaihtaa edes muutama sana. Toivottavasti ensi vuonnakin tavataan messuilla, ihanissa kirjallisissa merkeissä!

   Poista
 6. Sait keskustellesamme mut kiinnostumaan tosta uusimmasta Bridgetistä, pitää ottaa se lukuun. :) Hienon saaliin teit ja kattavan postauksen! Oli muutenkin mahtava nähdä ja onnittelut sijoituksesta listalla! Ei tajuttu messuilla onnitella. Se Olohuone oli kivanoloinen paikka, mekin käytiin siinä pariin otteeseen ja tosi pirtsakka myyjä oli tiskillä. Tosin koko messuilla ylipäänsä oli mahtavaa asiakaspalvelua, vaikka väkeä oli paaaljon.
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, ihana että sain sut innostumaan Bridgetistä, se on kyllä suosituksen arvoinen! Postaus tosiaan livahti vähän pitkäksi, mutta kerrottavaa oli niin paljon :D Olohuone oli tosiaan kiva paikka, asiakaspalvelu oli todella hyvää mutta niin oli kyllä muuallakin, varsinkin jokaisen kustantamon pisteellä! Kiitos onnitteluista <3

   Poista
 7. Krista oli oikein ilo tavata! :) Minäkin kerään kangaskasseja ja sain yhden mukaani, mutta olisinpa nähnyt antikvariaatin kassit! Olisin varmaan hankkinut tuon Lukeminen pelasti minut urheilulta. Naurattaakin, jos kävelisin sen kassin kanssa kirjoja kantaen...

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!