keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Sanna Tahvanainen: Pikkumusta

Pikkumusta
Sanna Tahvanainen
318 s.
2016
Otava

Arvostelukappale kustantajalta 


Muoti ei ole minulle mikään erityisen rakas asia, enkä seuraa uusimpia muotivirtauksia lehdistä tai mediasta muutenkaan. Pidän toki kauniista vaatteista mutta minulla on oma tyylini joka ei ole oikeastaan missään tekemisissä muodin kanssa. Silti Sanna Tahvanaisen Coco Chanelista kertova Pikkumusta kiinnosti, sillä onhan kirjan päähenkilö monella tapaa merkittävä henkilö ja kirjan yksi tärkeimmistä osioista on myös ajankuva, 1920-luvun Pariisi.

Sanna Tahvanaisen romaani Pikkumusta kertoo siis Coco Chanelista, yhdistelee hurmaavalla tavalla fiktion ja faktan ja on näin ollen romaani eikä elämänkerta. Ennen Pikkumustaa ihmisille kenties tutumpaa on ollut Coco Chanelin pintapuoli - nyt Tahvanainen tuo esiin jotain syvempää. Vaikka kirjassa on mukana myös fiktiota ovat kirjan tapahtumat hyvin pitkälti totta ja Pikkumusta kertookin myös Cocon kipeästä menneisyydestä joka palaa välillä muistuttamaan häntä.

Voin kuvitella että Pikkumusta muodostuisi todella tärkeäksi kirjaksi muodin ystäville, niille joille Chanel on tärkeä merkki. Mutta oli se hienoa luettavaa myös minulle, ihmiselle jolle Chanel oli vain nimi muodin maailmassa. Minulle, joka on vain pari kertaa tuoksutellut Chanel 5:sta, mutta se ei ole ikinä ollut hajuvetenäni. Minulle, jolle ykkösvaatemerkki on Nanso tai Lumoan.

Minulle Pikkumusta tuo eteen toisenlaisen maailman. Se tuo eteen muodin maailman, sen 1920-luvun Pariisin jossa Coco Chanel eli, jossa hän loi uraansa. Pikkumusta ei tosin ole vain muotia, se on myös päähenkilön elämää, rakkaussuhteita ja ajoittain kipeitä muistoja. Se on elämää, se on ajankuvaa, se on hieno romaani.

Pikkumusta on romaani josta varmasti monenlaiset naiset voivat nauttia. Vaikka muoti ei jokaiselle olekaan tärkeä asia elämässä, ei varsinkaan Chanelin kaltainen merkki, niin Coco Chanelin elämässä on ollut niin monelaisia käänteitä että kirja on jo siltä kannalta kiinnostavaa luettavaa. Myös se Pikkumustassa on hienoa, että vaikkei Chanelin vaatteisiin ole pukeutunutkaan, on kirja silti hieno teos yhden suuren merkin synnystä muotimaailmassa.

P.S. Erikoispojot Pikkumustan kannesta. Se on tyylikäs ja kaunis, aivan kuin koko kirjakin. Vau!

8 kommenttia:

 1. Kuten sanoit, kansi on kyllä tyylikäs! Kirjakin kiinnostavan kuuloinen, vaikka itsekään en muotia seuraa, enkä ole koskaan seurannut. Mulla on aina ollut oma tyyli, joka ei nyt liippaa läheltäkään mitään Chanelia, vaan aika poikatyttö olen ollut aina. Silti, kuulostaa hyvältä! Pitää tsekata tämä.
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, sama juttu! Mullakin on oma tyyli, ja se onkin mun mielestä monella paljon parempaa ja kauniimpaa kuin just sen muodin seuraaminen. <3

   Poista
 2. Kuten myös samaa mieltä kuin edellinen, todella tyylikäs kansi!

  Itse en myöskään suuri muodin ystävä ole, mutta olen muutaman elokuvan katsonut Coco Chanelista ja vaikuttaa todella mielenkiintoiselta hahmolta. Tämä kirja kuulostaa myös siltä, että saattaisin pitää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mirzu, tämä kansi on kyllä todella hieno! Coco Chanel on todella kiinnostava hahmo ja Pikkumusta kertoo hänestä paljon uutta tietoa, joten kyllä voin suositella tätä :)

   Poista
 3. On tyylikäs kansi :-)
  En seuraa muotia isommin minäkään, mutta kuten totesit Coco Chanel on niin tunnettu hahmo, että kirja kiinnostaa jo sen puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jane, tämä on monelta kannalta kiinnostava kirja ja tietenkin myös Chanelin hahmon takia. Jos tulee vastaan kirjastossa niin nappaa ihmeessä mukaan! :)

   Poista
 4. Ehdin jo hieman odotella, että milloin tämä tulee kirjablogeihin. En itse ole vielä lukenut, mutta kiinnostaa mitä muut ovat täastä mieltä. Olen lukenut Coco Chanelin elämäkerran, ja hänellä on todella ollut mielenkiintoinen ja traaginen elämä. Kiinnostavan aiheen on siis Tahvanainen valinnut. Itsekään en pidä itseäni minään muotihulluna, mutta 1920-luku on minusta hurjan kiehtova ja tyylikäs ajanjakso!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. essielina, minulle ei Coco Chanelin elämänkerta ole tuttu, mutta alkoipa varovasti Pikkumustan lukemisen jälkeen kiinnostaa. Tosin en ollut siitä ennen kommenttiasi kuullutkaan, mutta ehkä etsin kirjastosta käsiini... 1920-luku todella on kiinnostava ja tyylikäs, joten senkin takia tämä kirja on hieno!

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!