lauantai 29. kesäkuuta 2013

Ahmad Khalid Tawfiq: Utopia

Utopia
Ahmad Khalid Tawfiq
Suomentanut Sampsa Peltonen
202 s. 
2013
Like

Ennen Murakamin aloittamista on vielä aikaa lukea vähän jotain muuta - siispä valitsin tämän pienen mutta sisältörikkaan dystooppisen kirjan, Utopian.

Utopia kertoo tulevaisuuden, tarkemmin sanottuna 2020-luvun Egyptistä. Se kertoo kaupungista, jonne rikkaat ihmiset joilla on vaikutusvaltaa, pääsevät viettämään omaa elämäänsä. Utopia kertoo uudesta sukupolvesta, joka on syntynyt kaupunkiin. He eivät tee työkseen mitään vaan saavat kaiken ilmaiseksi, ja käyttävät aikansa huumeisiin ja seksiin ja yleensäkin rappioelämän tunnusmerkkeihin. Mikään ei riitä.

Kirja kertoo eräästä sukupolven nuoresta, ja tämän matkasta toiseen "maailmaan" jossa mikään ei ole itsestäänselvyys ja kaikki on köyhää. Miten matka päättyy?

Kirjassa on hyvä ja toimiva idea ja ulkoasultaan se on loistava. Se on myös helppolukuinen, vaikka kirjan ajatuksessa onkin paljon pohdittavaa. Siinä niitä plussa puolia.

Miinuspuolena sanottakoon etten tiedä onko tämä nuorten vai aikuisten kirja. Se ei välttämättä ole aina miinus, esimerkkinä Precious, mutta tässä kohtaa se oli ongelma. En tiedä minkä ikäinen kirjailija itse on, mutta hän ei ole täysin tavoittanut nuoren ääntä tekstiinsä.

Kirjaa ei voi pitää mitäänsanomattona - ei todellakaan. Se ei ole tyypillinen kolmen tähden "no joo" kirja, mutta kirjassa on paljon plussaa, mutta taas sitten miinusta, että päädyin kolmeen tähteen.

+ + +

2 kommenttia:

 1. Minulla on tämä lukulistalla. Eipä taida olla kovin yllättävää, koska dystopiasta pidän. :) Ei ole vielä tullut pakottavaa tarvetta lainata kirjaa kirjastosta, mutta kyllä minä jossakin vaiheessa haluaisin kokeilla, mitä tästä pidän.

  Aiotko lukea vielä huomenna jotakin vai maltatko olla päivän lukematta? Minä ajattelin varmaan lukea jonkinlaisen Harry Potter -tietokirjan. Olen lukenut sen ennenkin, mutta tuntuu sopivan kevyeltä ja mielenkiintoiselta luettavalta ennen Kafkaa rannalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En varmaan ehdi kokonaan lukea, mutta olen aloittanut Missä olet Bernardette kirjaa. Voihan sen sitten jättää kesken kun huomenna aloitetaan Kafka...

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!