lauantai 15. kesäkuuta 2013

Anders de la Motte: Peli

Peli
Anders de la Motte
Suomennos Maija Kauhanen
396 s. 
2013

Arvostelukappale

Oletko aivan varma että haluat pelata?


Lopetin hömppäteemaviikkoni. Yksinkertaisesti siitä syystä, että sain tarpeekseni hömpästä vähäksi aikaa. Kun Lehtisen jälkeen tartuin Kira Poutasen Rakkautta on the rocks kirjaan, tuli yliannostus. Ja sitäpaitsi minulle viestitettiin! Järjestellessäni kirjahyllyä jalalleni tipahti Anders de la Motten Peli. Selvä merkki, että tämä on luettava nyt.

Sain pyynnöstä Otavalta arvostelukappaleen tämän kirjan. Peli alkoi kiinnostaa minua käydessäni Otavan sivuilla siinä määrin, että päätin pyytää tästä oman kappaleen, onhan Peli esittelytekstin mukaan Youtube-sukupolven dekkari.

Henrik Pettersson, eli HP, elää ihan tavallista elämää ihan tavallisena nuorena miehenä. Siihen asti, kun hän löytää metrosta puhelimen jonka nappaa itselleen. Puhelin pyytää HP:tä osallistumaan peliin, joka tuntuu alkuun viattomalta, mutta alkaakin saamaan vaarallisia piirteitä. Kuka peliä johtaa ja mistä? Mihin HP päätyy Pelin myötä?

Pelisäännöt
Kuten kaikissa peleissä, kaiille osapuolille onnistuneen pelikokemuksen takaamiseksi tarvitaan Pelisäännöt
 Säännöt 
ovat ehdottomat, eikä niitä saa rikkoa missään olosuhteissa.

Sääntö 1: Älä puhu Pelistä 
kenellekään Peliyhteisön ulkopuoliselle.
Sääntö 2: Pelijohtaja ohjaa Peliä, määrää 
tehtävät, paliot ja tarpeen mukaan myös rangaistukset. 
Pelijohtajan valta on ehdoton, kaikkia päätöksiä 
tulee totella eikä niistä voi valittaa. 

Seuraamukset
Pelisääntöjen rikkominen tai tottelemattomuus johtaa
välittömään Diskaamiseen ja Ulossulkemiseen.

Peli on Anders de la Moten esikoisteos ja samalla jännitystrilogian avausosa. Se on kurkitus pelien, internetin ja salaliittojen maailmaan. Juuri salaliittojen takia itse viehätyin tästä kirjasta, sillä olenhan salaliittojen suuri ystävä. Peliä lukiessa jääkin pohtimaan miten paljon "auki olevia" tapauksia historiassa onkaan, ja onko oikeasti takana joku suurempi salaliitto. Henrik pohtii kirjassa esimerkiksi sitä, onko peli syypää syyskuun yhdennentoista tapahtumiin.

Anders de la Motte on entinen poliisi, joten hän tuntee alueen mistä kirjoittaa. Sen kyllä huomaa. Hän myös tuntee IT-alaa, joten luulisin että pelislangi on myös aitoa, ainakin se on kovin aidon tuntuista (joskin mielestäni hieman raivostuttavaakin välillä).

Suosittelen kirjaa kaikille jotka kaipaavat vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Lupaan myös, että kirja tuo yllätyksiä viimeisille sivuille asti.

+ + + ½

4 kommenttia:

 1. Vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta ja sen kansikin hivelee silmääni. Itse en pahemmin pelejä pelaile (ainoa poikkeus on Angry Birds, jota pelaan joskus katsoessani telkkaria), mutta kirjan teemana se vaikuttaa ajankohtaiselta ja kiinnostavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansi on kyllä upea, se hiveli heti täälläkin silmää. Hih, Angry Birds. :) 3-vuotias täditettäväni on ihan innoissaan siitä, tosin en tiedä onko pelistä vai vaan niistä hahmoista. :D Enpä mäkään mitään pelaile, Simsiä joskus ennen, mutta kirjan aiheena toimii.

   Poista
 2. Vaikuttaapa ihan mielenkiintoiselta paketilta! En ole suuri toiminnallisten jännäreiden ystävä - enemmän tykkään psykologisesta painotuksesta. Toisaalta tässä saattaa olla sitäkin :) Laitan lukulistalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä löytyy kyllä psykologistakin puolta, mutta enemmän painottuu toiminnan puolelle. Psykologinen jännitys on kyllä jotenkin mukaansa tempaavaa. :)

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!