sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Maria Syvälä: Lähtö

Lähtö
Maria Syvälä
190 s. 
2013
Robustos

Eräs sukulaiseni kehui Maria Syvälän lähtö romaania, ja koska se kirjastohyllyssä minua muutenkin odotti, päätin ottaa sen luettavaksi. Olen lukenut Maria Syvälältä aiemmin ainoastaan runoja, ja olen pitänyt niistä joten odotukseni olivat Lähdönkin suhteen korkealla.

Lähtö kertoo nimensä mukaan lähtemisestä, monimuotoisesta sellaisesta. Pääroolissa tässä kirjassa on Elisa, oikeammin kaksi Elisaa. Toinen on Kööpenhaminassa asuva menestyvä toimittaja, joka on matkalla Suomeen tapaamaan kuolevaa äitiään. Toinen Elisa on mieltä järisyttävään rikokseen syyllistynyt nainen, joka elää omassa maailmassaan. Lähtö on romaani kahden erilaisen Elisan maailmojen kohtaamisesta, harhan ja todellisuuden kohtaamisesta. Mutta kumpi on harhaa, kumpi totta?

Syvälä on nerokas kirjoittaja. Vaikka Lähtö onkin romaani, se on myös äärimmäisen runollinen kirja. Se on kauniisti kirjoitettu ja mukana on runosäkeitä, jotka tuovat kirjaan toisenlaista ulottuvuutta.

Syvälä kirjoittaa, jos olen oikein ymmärtänyt, paljon mielenterveyshäiriöistä. Ainakin lukemani runoteos Älä sylje minua syliisi (joka on muuten loistava, ihana ja vahva) käsitteli hyvin pitkälti mielenterveysongelmia sekä mielenterveyshoidossa olemista. Lähtö käsitteli niitä monelta kannalta, ja toi mielenkiintoista näkökulmaa siihen, mitä harhaisen ihmisen mieli voi tehdä.

Jos olet kiinnostunut kauniista kielestä, lue Maria Syvälää.

+ + + +

Brittipop on jälleen saanut sijan sydämessäni. Tai on se siellä ollut koko ajan, mutta vahvemman sijan se on saanut jälleen. Olen Lähtöä lukiessani kuunnellut Bluria (voi että kuinka olisinkaan halunnut nähdä bändin Provinssirockissa!) ja Pulpia, joista viimeisimmän Disco 2000 saa minua aina jammailemaan ja laulamaan mukana. Todellinen hyvänmielen biisi!

4 kommenttia:

 1. Minäkin olen lukenut Maria Syvälältä Älä sylje minua syliisi -runoteoksen. Tämä kirja on taas lainassa kirjastosta. :) Mietin, josko lukisin Lähdön osana lukumaratonia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä olisi kyllä hyvä kirja lukumaratonille, ihan pituutensa takia. :) Mitä tykkäsit tuosta runokirjasta?

   Poista
  2. Luin sen viime kesänä ja kyllähän se kosketti. Myönnän itkeneeni muutaman runon vuoksi. Pitäisi ehkä lainata teos joskus uudestaan kirjastosta, sillä ne runot ovat sellaisia, joihin haluaisin palata.

   Poista
  3. Kyllä se minuakin suuresti kosketti - taisin minäkin valuttaa kyyneliä jonkun runon takia. Syvälä kyllä osaa kertoa mielenterveydestä.

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!