keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Henry Aho: Karvat pesuvadissa

Karvat pesuvadissa
Henry Aho
207 s. 
2015
Nordbooks

Arvostelukappale


Lähestyvän vapun kunniaksi ajattelin esitellä teille hieman erilaisen kirjan. Kuten ehkä kirjan nimikin jo sanoo, Karvat pesuvadissa ei ole mikään taiteellinen lukuromaani tai verinen dekkari. Samaan suuntaan voi viitata kirjan kansikin. Mutta vappuna himmaillaan, heitetään kiristävät pipot nurkkaan ja avataan nutturat!

Pekka, entinen autokauppias, päättää lähteä toteuttamaan unelmiaan: hän avaa Teuvan Horonkylälle pornobaarin. Ensimmäiseksi tanssitytöksi löytyy lehti-ilmoituksen perusteella hieman epätavallinen tanssityttö, Tarja, mutta juuri tämän ansiosta Pimpparauta alkaa vetää väkeä kuin häkä. Rahaa alkaa tulla, ja Pekan tekee mieli laajentaa toimintaansa. Ensin kaikki sujuukin hyvin, mutta kyllähän niitä ongelmiakin sitten alkaa ilmetä...

Kirjailja Henry Aho otti minuun yhteyttä, ja vinkkasi kirjastaan. Hän kai on ollut aistivinaan, ettei minun päätäni pipot eikä nutturat kiristä, ja että voisin hyvinkin pitää tällaisesta, hieman epätavallisesta dekkarista. Sillä Karvat pesuvadissa tosiaan on dekkari. Sen kerron, ettei tässä veri lennä, mutta muista nesteistä en sitten puhukaan mitään...

Ja kyllähän minua tämä nauratti. Oikeasti nauratti, useamman kerran. Ahon tyyli on ehkä hieman samanlaista kuin Juha Vuorisen dekkareissa, joissa ei niissäkään anatomisia kuvauksia säästellä, eikä muutenkaan menoa kaunistella. Muutenkin Ahon huumori tuo vähän mieleeni Vuorisen, joka saattaa saada jotkut kirjaihmiset kavahtamaan. Vaan ei saa minua, joka tykkään Vuorisestakin kovasti.

Henry Ahohan on hyvin monipuolinen kirjailija. Olen tähän mennessä lukenut häneltä lastenkirjan, nuortenkirjan sekä novelleja kauhunovelli kokoelmasta. Ja nyt sitten tämän. Mikä on kolahtanut eniten? Vaikea sanoa, mutta ehkä kuitenkin nuortenkirja Arvet, joka kertoi kiusaamisesta, oli eniten minun sydäntäni lähellä. Joskin, kohtapuoliin ilmestyvä Minivampyyri kirjakin houkuttele kovasti.

Eikä ole huono tämäkään, huumoridekkari. Niin paljon tästä pidin, että aion ehkä hankkia käsiini Ruuvit löysällä teoksen, jossa kirjassa esiintyvät poliisit myös olivat läsnä.

Uskon, että monet kirjallisuusihmiset voivat kavahtaa tätä kirjaa, ja Ahon roisia kerrontaa. Mutta luulen, että monet sellaiset, etenkin miehet, jotka eivät hirveästi kirjoja lue, voisivat tästä hyvinkin paljon pitää. Nimenomaan sellaiset miehet, ja tietenkin naisetkin, jotka pitävät Vuorisen roisista tyylistä - heidän kannattaisi tarttua myös tähän teokseen.

Ja muutkin - heittäkää pipot nurkkaan ja vapauttakaa nutturat. Ja lähtekää tutkimaan mitä ovat nuo karvat pesuvadissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!