perjantai 22. toukokuuta 2015

Janne Nevala: Kirjastonhoitaja Topi Mullo

Kirjastonhoitaja Topi Mullo
Janne Nevala
269 s. 
2015
Reun


Arvostelukappale


 Kirjastonhoitaja Topi Mullon on kirja, josta minulle vähän aikaa sitten vinkattiin. En voinut olla kiinnostumatta kirjasta mielenkiintoisen esittelytekstin perusteella, ja kyllä - kirjastosta kertovat kirjat vaan jollain tapaa aina kiehtovat.

Topi on päässyt kesätöihin Saaren pieneen kirjastoon. Vakituinen kirjastonhoitaja Pauliina on kirjoittanut tarkkaakin tarkemmat ohjeet nuorelle miehelle siitä, kuinka kuukauden aikana tulee toimia, mutta Topi on silti hieman hukassa. Ei hänellä kuitenkaan helppo kuukausi ole edessään - kirjastolla kun häärii terrorisoiva poikajoukko, hieman erikoinen teatteriseurue, viehkeä siivooja Johanna ja tietenkin kirjaston vakiasiakkaat.

Jo takakansi Kirjastonhoitaja Topi Mullossa herätti kiinnostuksen, ja mukaansa se vetäisi ensi sivuista alkaen. Sillä Janne Nevalalla todella on sellainen kynänjälki, joka minuun kolahtaa: satiirisen, tumman huumorin aisti heti kirjan alusta asti. Täytyy tunnustaa, etten osaa sijoittaa tätä kirjaa mihinkään genreen, mutta toisaalta, onko aina pakko? Eikö riitä, että käsissä on hyvä kirja?

Vaikka Kirjastonhoitaja Topi Mullossa on huumoria, joka tähän lukutoukkaan kolahtaa, ei tämä ihan pelkkä huumoriteos ole. Se on ennen kaikkea kertomus Topin kirjastonhoitaja kesästä, ja sanonpa: on mukana rakkaustarinakin. Sitä en paljasta, kenen kanssa Topi päätyy peuhaamaan, sillä paljastaisin liikaa. Topin rakkauskuviot sopivatkin kirjaan hyvin, ilman niitä se voisi jäädä hieman vajaaksi.

Mutta kuule - jos satut olemaan kirjastonhoitaja, et voi tätä kirjaa ohittaa. Tämähän on aivan pakollista luettavaa kirjastotyöntekijöille, niin hienosti se kirjastosedän arkea kuvaa. Ehkei aivan jokapäiväistä kirjastonhoitajan arkea, mutta mistä voit tietää mitä huomenna töissä tapahtuu!

Toki Topi Mullo on hyvä kirja myös kaikille muille - meille lukutoukille jotka ovat joskus kirjastotyöstä haaveilleet, ja tietenkin kaikille ahkerille kirjaston käyttäjille. Hyvän kerronnan ja ennen kaikkea tummasävyisen huumorin ystäville Kirjastonhoitaja Topi Mullo on myös hyvää luettavaa, sen seurassa nimittäin viihtyy.

2 kommenttia:

  1. Nevalan Hammaskeijo-teoksessa oli jotain hyvin nuortenkirjamaista, olihan siinä keskeistä nuorten poikien koripallonpeluu, mutta toisaalta päähenkilö oli nykyhetkessä jo aikuinen ja tarina kerrottiin takaumina, mikä taas ei kaikille nuorille uppoa. Mutta kuten sanoit, kaikkea ei tarvitse lokeroida :)

    VastaaPoista
  2. Hammaskeijosta en ollut kuullutkaan, mutta aion kyllä nyt tutustua siihenkin. :) Kaikkea ei tarvitse lokeroida, tosiaan, mutta jotenkin mieltä huojentavaa on, jos löytää jonkun genren johon kirja sujauttaa.

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!