sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Jenna Kostet: Lautturi sekä arvonnan voittajan julkistus.

Lautturi
Jenna Kostet
199 s. 
2014
Robustos


Lainattu kirjastostaViimeinkin, viimeinkin sain Jenna Kostetin Lautturin käsiini! Kirjaa on onnettomat pari kappaletta Joensuun seutukirjastolla, ja kirjalla on kyllä ollut lukijoita. Viime kirjastoreissulla sain kirjan itselleni viimeinkin varaamisen kautta, ja tietenkin se oli luettava heti.

Lautturi kertoo kahdesta nuoresta, Kaista ja Irasta. Kai tulee uuteen kaupunkiin ja uuteen kouluun vieraasta paikasta, eikä ole aivan niin kuin muut nuoret. Kai on kotoisin Tuonen virralta, hän on kalpea ja hänen silmänsä ovat hätkähdyttävän vaaleat. Kun Kai näkee ensimmäisen kerran auringon, on reaktio voimakas - muttei yhtä voimakas kuin silloin, kun Kai näkee ensimmäisen kerran Iran. Silloin Kain sydän hypähtää ja alkaa takoa. Ira on kaunis, niin kaunis, mutta ennen kaikkea hänen sielunsa on kaunis. Ja sen näkevät muutkin.

Kun mietin etukäteen, mitä Lautturista kirjoittaisin, tuntui että sanani uhkaavat loppua. Niin hieno, niin upea on tämä Blogistanian Kuopus palkinnon voittaja. Aivan varmaa on, että jos olisin tämän kirjan viime vuoden puolella lukenut, olisin minäkin äänestänyt tätä Kuopus kisassa ykkössijalle.

Vaikka Lautturissa on sivuja vajaat kaksisataa, se on silti paljon enemmän. Se on suuri kirja, joka on kirjoitettu nuorella, mutta kauniilla kynällä. Jenna Kostet on 31-vuotias, ja olen aivan varma että tästä kirjailijasta tulemme vielä kuulemaan. Maailma menettäisi paljon, jos Lautturi jäisi hänen ainoaksi kirjakseen.

Lautturihan on spekulatiivista fiktiota, johon minä en hirveän paljon ole tutustunut. En kartakaan genreä, ja  toki on tullut tuoltakin, omalla tavallaan lumoavalta alueelta luettua kirjoja, mutta se ei ole ominta maailmaani. Lautturi kuitenkin sukelsi syvälle sieluuni, ja Kain ja Iran tarina lumosi.

Yritin jahdata Lautturia kirjakaupoistakin, ja olisipa ollut ihanaa, jos tämä kirja olisi päätynyt omakseni. Ehkä vielä jonakin päivänä, jos se kirjakaupassa vastaani astelee. Toivon myös, että sana Lautturista kiirisi nuorten, ja myös aikuisten lukijoiden korviin, ja se saisi lukijoita enemmän - paljon enemmän. Sillä tämä kirja on ne todella ansainnut. Olen siis iloinen, jos juuri sinä, lukijani, päätät kirjan käsiisi etsiä!

Kostetin tapa kirjoittaa on kaunis - se on kuvaileva, rikas ja täynnä sanomaa. Kun Kostet kertoo Kain kodista Tuonen virralta, se aiheuttaa minulle ainakin väristyksiä. Miltä oikeasti tuntuisi asua virralla, toimia Lautturina?

Alussa tuntui, että inhoan Iraa. Sillä hän tuntui ihmiseltä, joita olen vihannut läpi elämäni, suositulta, niiltä jotka pilkkaavat erilaisia ihmisiä. Hänestä kuitenkin tarinan edetessä paljastui puolia, joista pidin. Ira ei päätynyt kuitenkaan rakkaimmaksi fiktiivisiksi hahmoiksi, mutta hänestä muodostui tyyppi, jonka kanssa ehkä sittenkin voisin tulla toimeen.

Lautturi on pieni, mutta suuri kirja. Se on kaunis, mutta synkkkä. Se on upea. Lukekaa!

                                                                ***


Tänä aamuna oltiin arvontahommissa! Arvottavana oli siis Henry Ahon kirjoittama, Harri István Mäen kuvittama Minivampyyrit ja sihisevien liskojen saattua kirja. Arvontaan saattoi osallistua vinkkaamalla minulle hyvää lastenkirjaa, ja sainkin hyviä vinkkejä. Kiitos niistä!
Onnettarena toimi täditettävä, Juho, herra 4 vee. Hän oli kovin innoissaan tehtävästä, ja tottakai, onhan se tärkeä homma! Juho nappasi kulhosta yhden lapun, ja siinä lukia Maria Kuutti! Onnea Maria, olen sinuun yhteydessä.

Minivampyyrien arvonta oli ensimmäinen arvonta, jonka blogissani suoritin, muttei jäänyt viimeiseksi. Pysykää kuulolla, sillä lähiaikoina on tulossa seuraava.

3 kommenttia:

  1. Minäkin haluan lukea tämän, sen verran tätä on kehuttu. Ihmettelen myös miten vähän tätä on hankittu kirjastoon. Joskus aiemmin, kun tätä kirjaston tietokannasta hain, ei tätä edes ollut Joensuun puolella ollenkaan, mutta nyt sentään näyttää olevan pari kappaletta. Pitänee varata tämä jossain vaiheessa. :)

    VastaaPoista
  2. Minäkin haluan lukea tämän, sen verran tätä on kehuttu. Ihmettelen myös miten vähän tätä on hankittu kirjastoon. Joskus aiemmin, kun tätä kirjaston tietokannasta hain, ei tätä edes ollut Joensuun puolella ollenkaan, mutta nyt sentään näyttää olevan pari kappaletta. Pitänee varata tämä jossain vaiheessa. :)

    VastaaPoista
  3. Minulla on myös vielä lukematta tämä. Jostain syystä se ei ole edes lukulistallani. Korjaan heti asian :)

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!