perjantai 15. toukokuuta 2015

Michael Katz Krefeld: Kadonneet

Kadonneet
Michael Katz Krefeld
Suomentanut Päivi Kivelä
400 s. 
2015
Like
Arvostelukappale


Michael Katz Krefeldin dekkari Kadonneet on jatko-osa viime vuonna ilmestyneelle Langenneet kirjalle. Pidin kovasti Langenneista, ja juuri sen tähden kiinnostuin myös tästä, sarjan uudesta osastaa, joka on herättänyt laajalti kiinnostusta myös maailmanlaajuisesti.

Edetään kahdessa eri aikatasossa. Vuonna 1989 Berliinin muuri on murtumassa ja ihmiset ovat saamassa vapauden lähteä maasta. Kuitenkin, Stasin salaisen osaston vakooja tekee töitä saadakseen kiinni luokkapetturin, hän jatkaa viimeiseen saakka.

Vuonna 2014 Tanskalainen mies katoaa yhtäkkiä suuren rahasaaliin kanssa, ja jäljet johtavat Berliiniin. Tapahtumiin sekoittuu jälleen kerran entinen poliisi Ravn, ehkä hieman tahtomattaan. Hänen on ratkaistava mikä yhteys on historian tapahtumilla, ja kadonneella miehellä.

Otin Kadonneet kirjahyllystäni lääkitäkseni dekkarinälkääni, ja siihen nälkään tämä kirja todella tepsi. Kadonneista ei puutu vauhtia, eikä kyllä puutu väkivaltaakaan. Mutta väkivaltakin on kuvattu mielestäni hyvin, eikä sillä herkutella ylenpalttisesti. Ainakaan minä en saanut oksennusreaktioita lukiessani.

Juoni etenee vauhdilla, ja lukija pysyy hyvin kyydissä. Mutta jotain kuitenkin puuttuu. Jotakin, mikä sai minut innostumaan huikean paljon Langenneista, sitä ei ollut mukana tässä kirjassa. Johtuiko se jollain tavalla toisesta aikatasosta, vuodesta 1989, ja Stasin vakoojasta? Tuollaiset eivät yleensä minua pahemmin innosta, ja se voi olla yksi syy siihen, miksi en tähän dekkariin oikopäätä rakastunut.

Kuitenkin, aina on mukava tavata vanha tuttu kirjan sivuilla. Ja niin oli nytkin, Ravniin ja hänen ystäviinsä oli mukava törmätä taas. Hieman piti kaivella muistista, että keitäs nämä nyt olivatkaan, kun kirjan aloitin, mutta pian he löytyivät muistin kätköistä. Ravn on hyvä tyyppi, ja oli mukavaa seurata hänen tarinaansa eteenpäin.

Kadonneet ei suinkaan ole huono, vaikkei se aivan yhtä hyvä olekaan kuin Langenneet. Ja se herättää kiinnostuksen siitä, mitä seuraavana tapahtuu. Mihin Ravn seuraavaksi sekoittuu? Sillä kyllä, luen sarjaa jatkossakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!