sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Jaana Lehtiö ja Helena Miettinen: Taika Valo ja kummallinen pallo

Taika Valo ja kummallinen pallo
Jaana Lehtiö ja Helena Miettinen
172 s. 
2016
Myllylahti

Arvostelukappale kustantajalta


Hyvälle lastenkirjalle on aikansa ja paikkansa. Minulle erityisen hyvä aika lastenkirjalle on silloin kun päivä on muuten tuntunut kurjalle, on sattunut jotain tympeää tai olo tuntuu muuten vain kurjalta. Silloin ylipäätäänkin hyvä kirja piristää, mutta erityisesti sydämessäni on paikka lastenkirjalle juuri noilla hetkillä. Valitsin Taika Valon piristämään minua juuri tuollaisena päivänä, sillä koska sarja oli minulle entuudestaan tuttu, osasin ennustaa että pitäisin myös kummallisesta pallosta.

Taika Valo on ihana tyyppi joka ajautuu kotikylässään, Pelukylässä, eriskummallisiin tilanteisiin parhaan ystävänsä Saanan kanssa. Taika Valo ja kummallinen pallo alkaa, kun Taika eksyy Saanan kanssa suunnistusretkellä metsään ja he löytävät vanhan rauniotalon - joka vetää heitä puoleensa. Samoihin aikoihin he saavat vihiä kummallisesta pallosta jonka tuntuisi haluavan itselleen moni. Niinhän siinä käy, että tytöillä on jälleen kerran edessään seikkailu.

Taika Valo ja kummallinen pallo on kolmas sarjan kirja. Minulle Taika oli entuudestaan tuttu sarjan aloitusosasta, joten tiesin mitä odottaa - onneksi ei haitannut lainkaan vaikka hyppäsin suoraan kummallisen pallon pariin, sillä nämä kirjat toimivat myös täysin itsenäisinä kirjoina. Jaana Lehtiö ja Helena Miettinen eivät sen kummemmin palaa tässäkään kirjassa sarjan aiempiin osiin, vaan Taika tulee kyllä lukijalle tutuksi vaikka sarjan kyytiin hyppäisi tästä kirjasta.

Takakannessa sarjaa suositellaan yli 8-vuotiaille lapsille ja olen ikäsuosituksessa aivan samaa mieltä. Tässäkin kirjassa on sen verran juonenkäänteitä ja jännitystä, että aivan pienimmille lukutoukille jännitys voisi käydä liian suureksi - eivätkä ehkä pienimmät lukijat jaksaisi seurata juonenkäänteitä. Yläikärajaa en sen sijaan asettaisi Taika Valolle (niin kuin en lasten- ja nuortenkirjoille ylipäätään), vaan nämä kirjat kyllä sopivat monenikäisille - tietenkin myös aikuisille.

Minulle Taika Valo -sarjan paras puoli ovat olleet jännittävät juonenkäänteet sekä yliluonnollisuus. Ennen kaikkea sopiva määrä yliluonnollisuutta tuo sarjalle sellaista tuoretta ja raikasta vivahdetta ja sitä on mukana myös Kummallisessa pallossa. Taikaa siis riittää tässäkin kirjassa ja sen tähden luulisin että tästä kirjasta voisivat pitää monenikäiset. Taika Valo on mystinen tyyppi ja hän onkin minulle sarjan vetovoima.

Taika Valo ja kummallinen pallo on hyväntuulinen mutta myös sopivasti jännittävä lastenkirja. Olen aina iloinen lukiessani lastenkirjaa jossa on jokin uusi vivahde ja sen Jaana Lehtiö ja Helena Miettinen ovat tähän sarjaan löytäneet. Sinä, äiti tai isi, jos näet Taika Valon lapsesi yöpöydällä niin kehotan kokeilemaan kirjaa itsekin! Saatat nimittäin tykätä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!