torstai 17. marraskuuta 2016

Kiera Cass: Eliitti

Eliitti (Valinta -sarjan II osa)
Kiera Cass
Suomentanut Laura Haavisto
317 s. 
2016
Pen & Paper
Arvostelukappale kustantajalta


Se on suomennettu, se on luettu! Paljon odottamani Valinta -sarjan toinen osa, Eliitti. Kiera Cass on maailmalla käsittääkseni kovasti suosiota saanut kirjailija, joka kirjoittaa ennen kaikkea nuorille aikuisille. Luulen kyllä että Valinta -sarja on niittänyt suosiota monen ikäisten joukossa, sillä ainakin minä olen sarjan kahdesta ensimmäisestä osasta lumoutunut.

En aio paneutua sen tarkemmin Eliitin juoneen, sillä elättelen toiveita että joku innostuisi sarjasta postaukseni perusteella. Kerron kuitenkin että Eliitti jatkaa siitä mihin sarjan ensimmäinen osa, Valinta, jäi. Sarjassa eletään tulevaisuudessa, jossa ihmiset on jaettu luokkiin. Kiera Cass tutustuttaa lukijan Americaan, joka elää luokassa viisi, ja päättää hakea mukaan Valintaan. Valinta on kilpailu, jonka pääpalkintona on prinssi Maxon. Totta, pääpalkintona on elämä Maxonin rinnalla, jolloin American ja hänen perheensä elämä helpottuisi. Alunperin kisassa oli mukana 35 tyttöä ja Eliitissä määrä on karsiutunut kuuteen. Sen enempää en juonesta kerro, mutta kyllä, peli kiristyy...

Pidän kovasti dystopioista. Suorastaan rakastan chick litiä ja nuortenkirjallisuuskin on kovasti mieleeni. Voitte arvata että Kiera Cassin sarja on todellakin "minun sarjani", sillä Valinta on näitä kaikkia. Paikoin olen jäänyt Cassilta toivomaan hieman enemmän ja tarkempaa maailmankuvaa, kuvausta siitä millaisessa maailmassa America elää. Toki näissä kahdessa kirjassa on kuvattu luokkajärjestelmää ja sitä, ettei se todellakaan ole monelle mieleen - liekö ihme. Cass onneksi tipauttelee tarinan oheen pikku herkkupaloja siitä, miten tähän tilanteeseen on päädytty, ja niitä palasia oli Eliitissä vielä hitusen enemmän.

Pelkästään dystopian vuoksi tätä sarjaa ei kuitenkaan kannata lukea. Uskon että Kiera Cass vetää parhaiten puoleensa nuoria aikuisia (ja myös meitä vanhempia) jotka rakastavat chick litiä ja viihteellistä kirjallisuutta, ovat valmiita altistumaan rakkaustarinalle. Sitähän en voi tässä vaiheessa vielä tietää onko rakkaustarinan päätös onneton vai onnellinen - voi miten palavasti odotankaan sitä että tietäisin miten sarja päättyy. Aivan siirappia Kiera Cass ei kuitenkaan kirjoita vaan sarjan päähenkilö America on oivaltava, tilanteeseen tarttuva ja vääryyksiin puuttuva nuori nainen johon olen tykästynyt kovasti.

Eliitti jatkaa hienolla tavalla Valinta -sarjaa. Ensimmäistä osaa lukiessani tutustuin sarjaan, tutustuin Americaan ja sarjan ajatukseen, nyt tiesin kirjan avatessani mitä odottaa. Tiesin, että tulen pitämään lukemastani - enkä ollut väärässä. Eliitti on kenties vielä parempi kuin Valinta, se on intensiivinen, se on viihdyttävällä tavalla jännittävä - ja tietysti romanttinen. Mihin, mihin tarina johtaa?

Painokseen on lipsahtanut virhe, muutaman sivun verran tekstiä on väärässä paikassa. Se ei kuitenkaan haitannut lukemista merkittävällä tavalla ainakaan minua, mutta toivon että tämä korjataan jos kirjasta otetaan uusintapainos. Edit: olin yhteydessä sarjan kustantajaan ja sainkin sieltä ilahduttavan nopeasti vastauksen. Virhe on heti huomattu ja kirjasta on otettu uusi, korjattu painos. Jos sinulla on virhepainos, voit palauttaa sen kirjakauppaan ja saada uuden kirjan tilalle. Tästä vielä linkki kustantajan tiedotteeseen: http://penandpaper.fi/index.php?page=Eliitti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!