torstai 10. marraskuuta 2016

Sirpa Kähkönen: Tankkien kesä

Tankkien kesä
Sirpa Kähkönen
412 s. 
2016
Otava

Arvostelukappale kustantajalta


Tankkien kesän aloittaminen samaan aikaan hytisytti hyvällä tavalla sekä hieman jännitti. Finlandia -ehdokas sentään, kirjailija joka vaikuttaa jo ihanalta persoonalta - mutta en ollut lukenut Kuopio -sarjaa. Pääsisinkö mukaan Tankkien kesän tunnelmaan? Entä jos se, etten tuntenut sarjaa tai hahmoja, pilaisi lukukokemuksen? Onneksi huoleni osoittautui turhaksi ja nautin lukemisesta, nautin niin kuin todella hyvästä kirjasta nautitaan.

Tankkien kesä on Kähkösen kirjoittaman Kuopio -sarjan seitsemäs osa. On vuosi 1968 kun Juho Tiihonen palaa kotikaupunkiinsa Kuopioon jossa moni asia muuttuu. Kerrostalot kohoavat ja monelle rakkaat puutalokorttelit hävitetään - samalla häviävät myös monen muistot joita tallentamassa on Stella Mertanen nauhurin kanssa. Euroopassa eletään hullua vuotta ja muutama loppukesän päivä koettelee kovasti aatteen rajoja. Uusi sukupolvi on valmis nousemaan kapinaan.

Kyllä, Sirpa Kähkönen on tosiaan ihana. Olisin tahtonut ihastua Graniittimieheen samalla lailla kuin monet muut mutta kaksi kertaa yritettyäni luovutin - se ei vain ollut minun kirjani. Tankkien kesä sen sijaan toi minun eteeni sen "minun Kähköseni", sen minkä vuoksi ymmärsin miksi tästä kirjailijasta niin paljon puhutaan ja pidetään. Tankkien kesän luettuani ja siihen ihastuttuani en ihmettele lainkaan että se Finlandia -ehdokkaiden joukossa.

Kyllä, tiedän että olisin saanut Tankkien kesästä paljon enemmän irti jos Kuopio -sarjan aiemmat osat olisivat minulle tuttuja. Nyt hypätessäni sarjaan keskeltä mukaan, en saanut hahmoista kuin pintaraapaisun. Tutustuin toki heihin, mutta olisin suonut tuttavuuden olevan paljon syvempi - ehkä se jonakin päivänä onkin, kun luen Kuopio -sarjan alusta alkaen. Uskon senkin päivän koittavan, sillä Tankkien kesä vakuutti minut siitä että Kähkönen on "minun Kähköseni" ennen kaikkea tässä sarjassa.

Kähkönen on kevyt ja painava. Tankkien kesä pitää sisällään suuria asioita mutta kirja ei ole silti raskasta luettavaa - vaan juuri sellainen lukunautinto, ajankuvaus, johon sukeltaa. Kuopio on ihana kaupunki ja jo senkin vuoksi haluan lukea sarjan alusta pitäen.

Voi, nämä tämän vuoden Finlandia -ehdokkaat ovat hienoja kirjoja. Olisin suonut mukana olevan jonkin totaalisen yllätyksen mutta olen näihinkin teoksiin tyytyväinen. Pääsen tänä vuonna seuraamaan paikan päälle Finlandia -palkintojen jakoa - kyllä sen takia kannattaa tehdä päivän reissu Helsinkiin!

4 kommenttia:

 1. Kiva kuulla, että kirja oli hieno lukukokemus. Minäkään en ole lukenut aiempia Kuopio-kirjoja, mutta nyt ehkä uskallan ottaa luettavaksi tämän Tankkien kesän. Ja aivan upeata, että sait kutsun Finlandia-palkintojen jakotilaisuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, tämän kyllä voi lukea itsenäisenä kirjana ainakin minun mielestäni. Sarjan lukeneena saisi varmasti enemmän irti, mutta kyllä nautin tästä näinkin :)

   Poista
 2. Mä olen jo pari vuotta haaveillut aloittavani tuon Kuopio-sarjan, mutta vielä vaan on korkkaamatta. Mutta onpahan hyvä sarja vielä edessä 😉

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!