perjantai 11. marraskuuta 2016

Kirjailijakuvia: Antti Tuomainen

Luminen marraskuun ilta on juuri hyvä hetki palata hetkeksi Helsingin kirjamessujen tunnelmiin. Pääsin kirjapöhinän keskellä jututtamaan muutamaa minulle itselleni tärkeää kirjailijaa, kirjailijaa joiden kirjat ovat itselleni muodostuneet rakkaiksi ja tärkeiksi.

Niin kuin Antti Tuomainen. Kirjailija, joka kirja toisensa perään on muodostunut minulle tärkeämmäksi kirjailijaksi, joka on vakuuttanut minut kirja kirjalta siitä että kyseessä todella on yksi lempikirjailijoistani. Viimeistään hänen uusin kirjansa, Mies joka kuoli, vakuutti minut siitä että kyllä, kyseessä on "minun kirjailijani". Ehkä vielä suuremman ilon tuotti huomata että rakkaiden kirjojen takana todella seisoo mahtava tyyppi.

Mies joka kuoli on jälleen kerran uudenlaista Antti Tuomaista. Hän on kirjailija joka kirja toisensa perään uudistuu, vaikka jännitys pysyykin keskeisenä teemana. En ole ainoa jonka mielestä Mies joka kuoli todella osuu ytimeen. "Nythän on niin, että oli aika tehdä taas jotain uutta. Oli tarve tehdä jotain jossa saan laajemmin käyttää reperturaaniani, koko sitä väripalettia ja kaikkia sävyjä joita on mahdollisuutta käyttää." Antti kuvailee siitä mistä ajatus uudenlaiseen tyyliin tuli. Hän paljastaa myös sen että kirjan keskiössä oli alunperin mainostoimisto sieniyrittämisen sijaan. Kuten kirjailija kuvailee, oli mainostoimisto aivan liian tylsä ympäristö kirjaan ja oli keskittävä jotain aivan muuta. Mistä sitten tulivat sienet? Ei, Antti myöntää ettei oikein tiedä itsekään vielä tänäkään päivänä. Tarvittiin jotain erilaista ja sitten tuli sieniyrittäjä.

Antti Tuomaisen kirjoista on jokainen ollut erilainen. "Sen voin luvata että seuraava kirja tulee olemaan jotain erilaista." Antti naurahtaa ja toteaa perään: "Olisi hauskaa pitää elementtinä tietty huumori, kyllä mä siihen ehkä pyrin". Minä olen siitä erittäin iloinen ja luulen etten ole ainoa hänen kirjojaan lukeva joka tästä ilahtuu. Tuomaisen huumori kolahtaa minuun ja mitä olen hänen uusinta kirjaansa koskevia bloggauksia lukenut, se on kolahtanut muihinkin.

Mistä Antti Tuomaisen eri tyylisuuntaukset kussakin kirjassa sitten tulevat? "Mä luulen että yksi asia joka vaikuttaa eri kirjojeni tyylisuuntauksiin on se, että mä olen aina tykännyt eri kirjallisuuden lajeista kuten esimerkiksi runoista." Antti toteaa ja kertoo samaan hengen vetoon että hän kirjoittaa myös runoja. Joten, milloin saamme odottaa Antti Tuomaisen runokirjaa? "Sanotaan diplomaattisesti että se on kovasti työn alla." kirjailija nauraa.

Mies joka kuoli on saanut hurjan hyvää palautetta blogimaailmassa sekä muualla mediassa - kuten muutkin Tuomaisen kirjat. Antti kertoo että kirjasta tuleva palaute jännitti häntä etukäteen kovasti ja sen saama palaute on siihen nähden tuntunut todella, todella hyvältä. Uusimman kirjan tiimoilta Antti on myös alkanut saada paljon lukijapalautetta joka ilahduttaa kirjailijaa toki kovasti varsinkin kun viestit ovat olleet todella spontaanisti kirjoitettuja. Hän on myös saanut jonkin verran lukijalahjoja kuten esimerkiksi villasukkia ja kirjoja - mutta kun kysyin onko Antti saanut ihailijoilta esimerkiksi jääkaappia (kuten Robin), ei sellaista ole kuulema vielä tullut.

Onko uusi kirja jo syntymässä? "Tauko tulee siinä, että kun etsin ensin tarinan. Mielessä on jo päähenkilö ja tapahtumaympäristö. Nyt se on työn alla." Tuomainen kertoo kuitenkin kirjoittavansa koko ajan, hän kirjoittaa etsiäkseen uutta tarinaa ja uutta juonta. Minun, fanin oli kuitenkin turha kysyä juonesta mitään sen tarkempaa, sillä tekijän itsensäkään oli vaikea arvioida tässä vaiheessa sitä mitä kirjasta mahtaa tulla.

Lukutoukkaa ilahduttaa se että Antti kertoo lukevansa paljon ja laajasti eri genreistä. Minua ilahduttaa myös se että hän toteaa muistinsa piilottavan viime aikojen vaikuttavat lukukokemukset kun niitä kysytään - aivan samaa tapahtuu minulle usein. "Yksi kirja joka teki vaikutuksen oli John Williamsin Stoner. Sitä haluan suositella." Antti toteaa ja Stoner saa myös minulta isot suositukset - se on hieno kirja.

Kirjabloggaajaa ilahduttaa kun Antti Tuomainen kertoo seuraavansa kirjablogeja. "Kirjablogeista on tullut tosi hieno tapa kirjoista yleensäkin. On upeaa että Suomessa on niin paljon kirjablogeja." Antti toteaa lopuksi ja kirjabloggaaja hymyilee iloisena.

2 kommenttia:

 1. Antti on tosi hyvä kirjailija ja myös muutenkin niin charmööri<3

  Toivon, että hän ei tee kirjoista hauskoja, vaan kauniin melankolisia yhdistettynä just siihen jännitykseen, jonka hän taitaa. Silloin hän on kuin Nesser, joka oli rankan suveni silta yli synkän virran eli luin kaikki Nesserit ja sain pääni pysymään kasassa, vaikka olin täynnä pelkoa tulevasta. Mihin kaikkeen dekareista onkaan!

  Kaivos on minulle paras kotimainen dekkari ikinä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, Antti on tosiaan mahtava kirjailija ja ihastuttava ihminen <3

   Minä taas olen löytänyt hänen jokaisesta kirjastaan huumorin, joka on ollut siellä tietyn runollisuuden ja jännityksen taustalla. Huumori ja lämpö, se on minulle ollut Tuomaisen vahvimpia puolia, se mihin olen hänen kirjoissaan ihastunut. Huumori kuulema tulee olemaan läsnä jatkossakin, mahtavaa. <3

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!