sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Virginie Despentes: Vernon Subutex

Vernon Subutex
Virginie Despentes
Suomentanut Einari Aaltonen
400 s. 
2016
Like
Arvostelukappale kustantajalta


Kun huomasin Vernon Subutexin Liken syyskatalogissa, saatta olla että kiljaisin tahattomasti ilosta. Virginie Despentesin uusi suomennos, iik! Despentes on nimittäin kirjailija jota luin jo villeinä nuoruusvuosinani, silloin kun enimmäkseen luin nuortenkirjallisuutta. Samaan aikaan kuitenkin haalin käsiini aikuistenromaaneja, sellaisia jotka oli kirjoitettu rankoista aiheista - rankalla tavalla. Despentes vei jo silloin sydämeni ja toki halusin tietää saako Vernon Subutexkin pulssini kohoamaan. No, saihan se.

Vernon Subutex kertoo... No, Vernon Subutexista. Kodittomaksi jääneestä viisikymppisestä rockäijästä joka pakenee. Hänen kannoillaan on isoja nimiä viihdeteollisuudesta sillä Vernonilla on jotain mitä he haluavat. Hänellä on videonauha joka pitää sisällään yliannostukseen kuolleen rocktähden testamentin - eikä kukaan tiedä mitä nauha pitää sisällään. Kaikki kuitenkin haluavat sen. Vernon ei siitä hevin luovu. Hän piileskelee ystäviensä ja tuttaviensa nurkissa jotka myös pääsevät kirjassa ääneen ja huomaa heidän kanssaan hengatessaan että hänellä on timanttinen ajatuksen juoksu ja että hän on muutenkin tavattoman älykäs ihminen - kenties viimeinen sukupolvessaan. Että kyllä Vernon Subutexiin kannattaa tutustua!

Olen rakastunut kaikkein eniten Despentesin romaaneihin Teen spirit sekä Pane mua joista viimeisin oli aikanaan hankalaa saada kirjastosta - en tainnut olla ainoa joka tuon kirjan tahtoi lukea. Nyt, kun aiaka noiden kirjojen lukemisesta on kulunut tahdon ehdottomasti lukea Despentesin aiempia suomennoksia uudestaan - Vernon Subutex nimittäin teki vaikutuksen ennen kaikkea tyylillään, tämä kirjailija on minun makuuni.

Despentesin tyylin lisäksi on Vernon Subutexin tarina omalla tavallaan hurmaava, omalla tavallaan häkellyttävä ja vielä mustalla tavalla hemmetin hauska. Rakastan mustaa huumoria ja sitä löysin tästä kirjasta. Vernon Subutex on hahmo jolle ei voi olla vinosti hymyilemättä ja hänen oivalluksensa ovat timanttisia. Oli samaan aikaan tuska ja ilo saada tietää että tarinalle tulee jatkoa keväällä - mutta kuinka jaksan odottaa! Miten tarina päättyy, miten Vernonille käy?

Virginie Despentes on timanttinen kirjailija meille oman tien kulkijoille, meille hieman persoonallisille lukutoukille jotka rakastavat jotain erilaista ja jotain vahvaa. Sillä vahva Vernon Subutex on ja samalla jollain omituisella tapaa ihana. Ja kyllä, se on nautinto. Ahmittava nautinto.

1 kommentti:

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!