tiistai 29. marraskuuta 2016

Kristian Leivo: Minusta tulee isä?!

Minusta tulee isä?! 
Kristian Leivo
206 s. 
2016
Marketiimi

Arvostelukappale kustantajalta 


Toisinaan valitsen kirjat luettavaksi juuri sen perusteella, että pääsisin kurkistamaan maailmaan johon minulla muuten ei ole pääsyä. Vanhemmuus on yksi asia joka kirjallisuudessa kiinnostaa. Vaikka pidän lapsista, minulla ei itselläni ole lapsia eikä tule koskaan olemaankaan - siksi on hauskaa sukeltaa lapsiarkeen ja vanhemmuuteen kirjojen kautta. Isyydestä en ole kovin montaa kirjaa lukemut, joten Kristian Leivon Minusta tulee isä?! kiinnosti heti.

Aluksi kysymyksiä minussa aiheutti huutomerkki kirjan nimessä. Kirjaa lukiessani huutomerkki sai selityksen ja syyn - se todella tulee tarpeeseen. Minusta tulee isä?! on omakohtainen teos ja kertoo Leivon itsensä isäksi kasvamisesta - siitä lähtien kun hän saa kuulla tulevansa isäksi. Huutomerkki kirjan nimessä johtuu luultavasti jonkinlaisesta paniikinomaisesta tilasta johon Leivo joutuu kuullessaan Suuren Uutisen sillä hänen ei ole mitenkään aivan helppoa mukautua isän rooliin. Miten hänen matkansa isänä jatkuu, miten Leivo itse selviää raskausajasta?

Ehkä juuri omakohtaisuutensa vuoksi Minusta tulee isä?! on omalla tavallaan vaikuttava ja koskettavakin kirja. Se ei ole kuitenkaan ainoastaan koskettava ja liikuttava vaan Leivossa on kirjailijana (ja epäilemättä myös isänä) sellaista rosoa joka näkyy myös hänen tekstissään. Se oli hyvä lisä kirjaan, sillä noista lähtökohdista, rosoisuudesta ja pienestä "paniikista", on ollut hyvä ajatus kirjoittaa isyyden alkutaipaleelta kirja. Luulen että tämä tulee tarpeeseen monelle miehelle, joka totuttelee ajatukseen omasta lapsesta.

Minusta tulee isä?! ei ole kuitenkaan pelkkää rosoa ja jännitystä. Se on myös suurta, pakahduttavaa onnea, kun Kristian totuttelee ajatukseen isyydestä. Se olikin kirjan paras puoli, sillä kyllähän Kristianista paistaa kirjan sivuilta se suuri rakkaus, mitä hän kokee lastaan kohtaan - jo ennen lapsen syntymää.

Sanottakoon, että vaikkei Minusta tulee isä?! ole kaunokirjallisesti ajateltuna mitään kärkiluokkaa niin sen ei tarvitsekaan olla. Se on ennen kaikkea monella tapaa tunteellinen, täynnä pelkoa, jännitystä mutta ennen kaikkea rakkautta. Se on varmasti hyvä kirja monelle tuoreelle vanhemmalle - isille vertaistueksi ja äideille ihan jo siitä syystä että he tietäisivät miltä isästä voi myös tuntua. Ja sitten se on kirja meille, jotka haluamme kurkata erilaisiin maailmoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!