perjantai 18. marraskuuta 2016

Johanna Elomaa: Säästä ajatuksesi eläviä varten

Säästä ajatuksesi eläviä varten
Johanna Elomaa
300 s. 
2016
Kosmos

Arvostelukappale kustantajalta


Muutama päivä jälkeen Johanna Elomaan kirjan kansien sulkemisen jälkeen päällimmäisenä ajatuksena on, miten vaikuttava tämä teos oli. Säästä ajatuksesi eläviä varten on koskettava, liikuttava ja ehdottomasti pitkäksi aikaa mieleen jäävä lukuelämys.

Säästä ajatuksesi eläviä varten on tositarina ja ehkä juuri siksi se on niin koskettava. Johanna Elomaan maailma pysähtyy eräänä päivänä hänen saadessaan kauhean uutisen: hänen pikkuveljensa on hypännyt vietnamilaisen talon parvekkeelta ja kuollut. Pikkuveljen kuolema sekä pitkäaikaisen parisuhteen päättyminen johtavat Elomaan henkiseen romahdukseen josta on vaikea nousta ylös. Loputtomiin hän ei kuitenkaan jaksa rypeä surussa vaan päättää lähteä matkalle. Hän päättää selvittää kuka oikein on ja mitä hän elämältä tahtoo.

Säästä ajatuksesi eläviä varten on kahdella tapaa vaikuttava ja hieno kirja. Se on kirja surusta, menettämisestä ja siitä kuinka surun keskellä voi selvitä mutta se on myös omalla tavallaan matkakertomus. Millään perinteisellä tavalla Elomaa ei pitkää matkaansa kuvaa vaan hän pitää matkan ajan lukijaa kärryillä siitä mitä hän itse käy läpi, missä vaiheessa hän on oman surunsa ja selviytymisensä kanssa.

Elomaa kokee matkansa aikana paljon, eikä hän kulje aivan perinteisissä turistipaikoissa. Mitä sanoisitte vaikka orankien kuntoutuskeskuksesta Borneossa? Minut juuri tuo paikka lumosi kirjan sivujen kautta, sillä Elomaa kuvaa sitä jotenkin liikuttavasti ja kauniisti. Hän ilmiselvästi koki paikan itsekin tärkeäksi. Tärkeimmiksi eivät kuitenkaan ainakaan minulle nousseet Elomaan matkallaan kokemat paikat, vaan se mitä hän matkallaan oppi, se mitä hän löysi itsestään. Se miten hän onnistui päästämään irti surustaan - se toi lähestulkoon kyyneleet minun silmiini.

Säästä ajatuksesi eläviä varten on vaikuttava olematta kuitenkaan raskas. Se on kirjoitettu painavista aiheista mutta kuitenkin tavalla joka tekee lukemisesta miellyttävää, hengittävää ja kevyttä. Tämä on kirja sinulle, joka kaipaat luettavaksesi jotain suurta - kirjaa joka antaa paljon, ottamatta kuitenkaan liikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!