maanantai 21. marraskuuta 2016

Venla Saalo: Sateenvarjotarina

Sateenvarjotarina
Venla Saalo
163 s. 
2016
Robustos

Arvostelukappale kustantajalta


Venla Saalo oli minulle entuudestaan tuntematon kirjailija, vaikka huomasinkin kirjailijan tuotantoa tutkiessani että hyllyssäni odottaa myös hänen edellinen romaaninsa, Kirkkaalla liekillä. Tämä ilahdutti kovasti, sillä Saalon tyyli oli todella mieleeni - vaikka luulenkin Kirkkaalla liekillä olevan hyvin erilainen kuin tämä Saalon uusin teos.

Sateenvarjotarina. Ajatelkaapa kirjaa, joka alkaa kun yksi tarinan keskeisistä henkilöistä, Myrsky, tapaa elämänsä sateenvarjon. Minun korviini jo kirjan alku kuulostaa niin uskomattomalta, että se veti minua heti puoleensa. Tarina saa jatkuessaan monenlaisia käänteitä, jotka johtavat siihen että Myrsky sekä hänen ystävänsä Rasmus sekä sateenvarjokaupan myyjätär ovat yhtäkkiä keskellä kansainvälistä hämäräbisnestä. Dekkariksi Sateenvarjotarina ei silti edetessään muutu, vaan se on ennen kaikkea surrealistinen tarina ennakkoluulottomuudesta, suvaitsevaisuudesta ja vähän myös rakkaudesta.

Venla Saalo todisti minulle Sateenvarjotarinalla olevansa suunnattoman mielikuvituksekas ja hurmaava, kirjailijana sekä todennäköisesti myös ihmisenä. Sillä kirjailija joka kertoo tarinaa jossa tyttö ystävystyy sateenvarjon kanssa - hän ei yksinkertaisesti voi olla mitään muuta kuin ihana ihminen. Näin minä päättelin kirjaa lukiessani, hymyillessäni tapahtumille ja kirjan idealle uudestaan ja uudestaan.

Jo Sateenvarjotarinan pääteema on todella hieno, Myrskyn ja sateenvarjon nimeltä Umpu, ystävyys. Mutta kun Venla Saalo on lisännyt siihen vielä muutaman sopivasti jännittävän momentin, se teki Sateenvarjotarinasta kirjan joka sopii todella hyvin luettavaksi juuri tällaisiin marraskuun päiviin, kun lumi on sulanut loskaksi ja mieli tarvitsisi hieman valoa. Ei ihminen mitään kirkasvalolamppua tarvitse, kun on sellaisia kirjoja kuin Sateenvarjotarina!

Venla Saalon esikoisromaani Kirkkaalla liekillä ylsi muutama vuosi sitten Finlandia Junior -ehdokkaaksi. Sateenvarjotarinakin on ehkä ennen kaikkea nuortenkirja, mutta voisin kuvitella silti kirjan ihannelukijoiden olevan hyvin monen ikäisiä. Ylipäätään tämä on minusta kirja kaikille, jotka uskovat mielikuvituksen voimaan, erilaiseen ystävyyteen ja suvaitsevaisuuteen. Uskon että tämä on myös hyvää luettavaa monille aikuisille, joten lukutoukkatoverit, tässä teille lukuvinkki!

4 kommenttia:

 1. Kuulostaapas ihanalta! Jo nimi kaikessa kummallisuudessaan kiinnostaa - tekee mieli saada tietää, mistä oikein on kyse.

  VastaaPoista
 2. Oi, minulta on tämä kirja mennyt kokonaan ohi! Pitääpä etsiä tämä käsiini jostakin... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Evaria, kannattaa ehdottomasti lukea tämä, sopii varsinkin tähän kaamokseen <3

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!