keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Taru Kasandra: Norsu nimeltä Roby

Norsu nimeltä Roby
Taru Kasandra
Kuvittanut Julia Jusslin
71 s. 
2016
Mini kustannus
Arvostelukappale kustantajalta 


Taru Kasandran Norsu nimeltä Roby on ihana lastenkirja jossa on tärkeä sanoma. Kirja puhuu tiukasti kiusaamista vastaan, kertoen kauniin ja sympaattisen tarinan joka varmasti tekee vaikutuksen niin nuoreen kuin vanhempaankin lukijaan.

Norsu nimeltä Roby kertoo ärrävikaisesta norsunpoikasesta jota kiusataan koulussa ärrävian sekä poikkeuksellisen värin vuoksi. Hänen ystäväpiiriinsä kuuluu ihania tyyppejä, Senni-Melli Mehiläinen sekä Hippo-Joel, jotka joutuvat myös kiusaamisen uhreiksi päivittäin. Kiusaajina ovat tiikeriveljekset Voima ja Vauhti jotka luulevat kiusaamisen olevan pelkkää huumoria. Tiukan tilanteen tullen kuitenkin punnitaan tosiystävyys ja se, millaista on kun joku auttaa ja välittää.

Kiusaaminen on tänä päivänä pelottavan yleistä paitsi kouluissa, myös päiväkodeissa ja työelämässä. Onkin tärkeää että lapsille puhutaan aiheesta myös kirjallisuuden kautta ja ehkä tätä kautta pystyttäisiin kitkemään kiusaamista pois arjesta.

Luin Norsu nimeltä Robyn Mielenterveysviikolla, ajoittaen lukemisen tarkoituksella tuohon viikkoon. Kiusaaminen ei pelkästään aiheuta sen hetkistä pahaa mieltä, vaan se jota esimerkiksi se joka joutunut kiusatuksi koulussa kärsii aika usein mielenterveysongelmista myöhemmin. Puhun kokemuksen suulla ja olen nähnyt saman ilmiön myös ystäväpiirissäni. Toivoisinkin että myös tästä puhuttaisiin lapsille ja nuorille - kiusaaminen ei ole vain sen hetken asia, eikä edes pelkästään kouluvuosien asia. Se voi vaikuttaa koko loppuelämään.

Huh, tulipas ehkä hieman saarnatuksi. Mutta joka tapauksessa, Norsu nimeltä Roby on mielestäni erittäin tärkeä kirja sillä Taru Kasandra on kirjoittanut todella hyvän ja mieltä liikauttavan kirjan kiusaamisesta. Norsu nimelt Roby toi kyyneleet silmiini useampaan kertaan ja luulen että se liikuttaa myös kirjaa lukevia lapsia. Toivon kovasti että kirja kitkisi kiusaamista omalta osaltaan, sillä ainakin se puhuu hienosti sitä vastaan!

Vaikka minä ehkä hieman saarnaankin tässä bloggauksessani aiheesta niin Norsu nimeltä Roby kuitenkin ennen kaikkea kertoo tarinan eikä saarnaa. Se kertoo tarinan, jonka tapaisen kuitenkin voisi kuvitella tapahtuvan myös koulumaailmassa - ainakin jotain tämän suuntaista. Lapsille kiusausaihetta on varmasti helpompi lähestyä eläinten kautta kuin ihmishahmoista puhumalla, joten Roby ja hänen ystävänsä ovat kirjaan erittäin hyviä hahmoja.

Julia Jusslinin kuvitus sopii kirjaan todella hyvin. Kuvitus vaihtelee surumielisestä onnellisiin hetkiin, se on värikästä ja se elävöitti Robya ja ystäviä todella kovasti. Roby varsinkin oli Jusslinin kuvituksessa juuri sellainen kuin olin kuvitellutkin - meidän mielikuvituksemme ilmiselvästi pelaavat hyvin yksiin!

Norsu nimeltä Roby on yksi tärkeimmistä, kauneimmista ja vaikuttavimmista lastenkirjoista joita olen lukenut tänä vuonna. Aivan pienimmille lukijoille kirja ei taida sopia, mutta yläikärajaa en kirjalle todellakaan näe. Päinvastoin, tämä olisi todella tärkeää luettavaa myös aikuisille!

1 kommentti:

  1. Varmasti aivan ihana kirja - ja tarpeellinen luettava kenelle vaan.

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!